fredag 29. mars 2013

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

For godt til å være sant - del 3

"Kari" valgte å anmelde ekskjæresten til politiet, og hun fikk tilbud om voldsalarm. Voldsalarmen gav henne en viss trygghet, men den klarte aldri å fjerne redselen for at han plutselig skulle dukke opp foran henne.

Hun begynte ganske snart å slite med nattesøvnen. Hun hadde mareritt om overgrepene, og kunne våkne opp gjennomvåt av svette. Hun kjente at hun var blitt skvetten, særlig i forhold til lyder i huset på kveldstid. Enkelte ganger gjenopplevde hun voldsbruken ved at hun i våken tilstand kunne se bilder av hendelsene foran seg, som små filmsnutter.

Hun ble henvist til en psykolog, som mente hun hadde utviklet symptomer på en posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

PTSD er en lidelse som kan oppstå etter hendelser som man har opplevd som traumatiske. Overfall, boligbrann, bilulykke og krigssituasjoner er eksempler på slike hendelser.

Symptomene på en PTSD er de samme som «Kari» rapporterte om; økt skvettenhet, nattlige mareritt, flasbacks i form av bilder som flimrer foran øynene.

For at diagnosen skal kunne stilles, må det være en sannsynlig sammenheng mellom den traumatiske hendelsen og utviklingen av symptomene. Symptomene bør aller helst ha dukket opp tidligere enn 4 uker etter hendelsen.

«Kari» oppnådde en bedring av stresslidelsen gjennom samtaleterapi, i tillegg til fysisk aktivitet og regelmessig livsførsel. Hos noen vil oppstart med et antidepressivt medikament (SSRI) kunne ha god symptomdempende effekt, men kun hvis den medikamentelle behandlingen kombineres med samtaleterapi.

Les resten av følgetongen "For god til å være sant:"